Ιατρικός Τουρισμός

Οι Επιχειρήσεις σε Περιόδους Οικονομικής Κρίσης (μια αισιόδοξη προσέγγιση)

Οι Επιχειρήσεις σε Περιόδους Οικονομικής Κρίσης (μια αισιόδοξη προσέγγιση)

Οι σκέψεις που θα ήθελα να απεικονίσω σε αυτές τις γραμμές και με αφορμή τη δυνατότητα συγγραφής  που μου έδωσε η ΝΕΑ ΓΝΩΣΗ  προκύπτουν από την μακρόχρονη εμπειρία πρώτα και κύρια σε πολύ μεγάλες εταιρίες και Ομίλους εισηγμένες στο Χρηματιστήριο,  αλλά και  σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας   ( Τουρισμός, Χονδρικό εμπόριο, Εστίαση, Πολιτισμός-Ψυχαγωγία, Νέες τεχνολογίες, Πράσινη ενέργεια, Κατασκευαστικές, Βιοτεχνίες κ.λ.π).

Τα  κρίσιμα ερωτήματα που επιτακτικά σήμερα  τίθενται στον χώρο των επιχειρήσεων  είναι:.

» Θα συνεχίσει η πτωτική πορεία της αγοράς και μέχρι πότε»?

» Πρέπει να τολμήσω τώρα μια επένδυση ή  μια νέα επιχειρηματική αρχή σε υφιστάμενη ή νεοφυή επιχείρηση»?

» Να περιμένω  και να αρχίσω όταν νιώσω ότι είμαι πιο ασφαλής και κινείται αυξητικά η αγορά ή μήπως τότε θα έχω χάσει ευκαιρίες και γνωριμίες?»…» και μέχρι τότε τι θα κάνω με μια ανεργία στα ύψη ή με μια επιχείρηση που βλέπω ότι δεν έχει προοπτικές …;»

Πολλές φορές ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις ή επενδυτές σε αυτό το ασαφές οικονομικό περιβάλλον προβληματίζονται για το αν θα πρέπει να τολμήσουν να δημιουργήσουν επιχείρηση  ή  έστω να προσπαθήσουν  να μεταβάλουν  ή να προσαρμόσουν το αντικείμενο δραστηριότητας  ή να εκσυγχρονίσουν-επεκτείνουν  τις ήδη υφιστάμενες  δραστηριότητες .

Κοινός στόχος  είναι να  αντιστραφεί  το οικονομικό και  επιχειρηματικό κλίμα  του καθενός ή σε τελική ανάλυση να αναθερμάνουν την οικονομική τους δραστηριότητα έτσι ώστε  τουλάχιστον να μπορούν να επιβιώνουν επιχειρηματικά ή να εντοπίζουν ένα ικανό, για την φάση που διανύουμε, κέρδος.

Οδηγός σε αυτόν τον στόχο,  συνήθως είναι το προϊόν ή υπηρεσία που παράγει ο καθένας  καθώς και το «μεράκι» για την ανάληψη της δράσης.

Η πολύχρονη εμπειρία μας στο χώρο των επιχειρήσεων και της συμβουλευτικής σε επιχειρηματικά σχέδια, αναδεικνύει ότι σε περιόδους κρίσης ή σημαντικής πτώσης της αγοράς,  προκύπτουν πραγματικές  ευκαιρίες που συνήθως είναι αποτέλεσμα  νέων  επιχειρηματικών  ιδεών και  καινοτομιών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι συναντήσαμε ήδη υφιστάμενους επιχειρηματίες που θέλησαν να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους με την λογική «ότι δεν θέλω να είμαι απαθής και με κατεβασμένο το πρόσωπο, αλλά να τολμώ …. και την κρίση να την κάνω ευκαιρία«. Αυτή την αντίδραση την αντλούν κυρίως διότι  πιστεύουν στην επιχειρηματική ιδέα που έχει προκύψει,  στο προϊόν τους και στις δεξιοτεχνίες που διαθέτουν.

Επίσης συναντήσαμε μέσα στις επιχειρηματικές επαφές, νέους ανθρώπους που θέλησαν να βρουν το αντίδοτο στην ανεργία ή να μην ανεχθούν τις υφιστάμενες  εργασιακές σχέσεις των δίμηνων ή εξάμηνων συνεργασιών. Όπλα τους είχαν κάποια μικρά ή μεσαία κεφάλαια που αποφάσισαν να επενδύσουν στα προσωπικά «ταλέντα» ή στις επιχειρηματικές ιδέες που για πολύ καιρό στριφογύριζαν στο μυαλό τους. Άλλοι μάλιστα για να ενισχύσουν το μικρό διατιθέμενο κεφάλαιο  έγκαιρα  αντιλήφθηκαν  ότι «εν τη ενώσει» με άλλους  συνεργάτες/συνέταιρους  προκύπτει ελπίδα για να δημιουργήσουν την επιθυμητή  επιχειρηματικότητα.

Το «επιχειρείν» από τη φύση του σίγουρα εμπεριέχει  τόλμη και  ανάληψη κινδύνου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ακόμα και μέσα από μια οικονομική κρίση , όπως ήδη αναφέραμε,  προκύπτουν ευκαιρίες.

  1. Οι πρώτες ύλες, ο εξοπλισμός, οι κτιριακές εγκαταστάσεις, τα ενοίκια, τα ημερομίσθια βρίσκονται σε χαμηλές τιμές ή εν πάση  περιπτώσει είναι σημαντικά διαπραγματεύσιμες οι τιμές.
  2. Επιδιώκεται τελευταία μέσω των  επικείμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και αναπτυξιακών προγραμμάτων,  να υπάρξει οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων σε κλάδους αιχμής με απώτερο στόχο να εντάξουν  και το τραπεζικό σύστημα στον εν λόγω εγχείρημα. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο απαιτείται η συνδρομή αξιόπιστων  εταιριών συμβούλων που θα πρέπει να δημιουργήσουν από κοινού με τον επιχειρηματία ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό σχέδιο.
  3. Έχει αναπτυχθεί τελευταία  ή έστω αναπτύσσεται σε σημαντικό βαθμό η λογική της συνέργειας,   δηλαδή η συνεργασία επιχειρήσεων  με ανταλλαγή επιχειρηματικών γνωριμιών/ πελατείας , έστω και με προμήθεια. Αποτέλεσμα αυτού είναι να δημιουργούνται  δυνάμεις και συνεργασίες  οι οποίες δεν θα υπήρχαν σε περιόδους ευμάρειας.

Στην τελευταία μάλιστα περίπτωση,  κατά την καθοδήγηση των επιχειρήσεων, στα πλαίσια της συμβουλευτικής που παρείχαμε,  αναδείχτηκαν και ορισμένες  κρίσιμες ανάγκες που αρκετές φορές  ανέστειλαν την υλοποίηση της επιχειρηματικότητας. Υπήρξαν  δηλαδή προβληματισμοί όπως…..  Ενώ έχω καλό προϊόν ή εξαιρετική δεξιοτεχνία δεν έχω ικανές δημόσιες σχέσεις (γνωριμίες), το πελατολόγιο μου  είναι μικρό και θέλω να το επεκτείνω ή πως θα μπορέσω να βρω ένα τίμιο και εργατικό συνεργάτη/συνέταιρο που να έχει κοντινό  μεράκι με εμένα, ή πως θα μπορέσω να γνωρίσω νέες εταιρίες, ή   να αποκτήσω σιγά σιγά πρόσβαση στο εξωτερικό, σε νέες αγορές ή πως μπορώ να βρω φθηνές πρώτες ύλες ή φθηνούς προμηθευτές?

Στο σημείο αυτό βρίσκεται η ανάγκη που εμείς βαφτίζουμε θερμοκοιτίδα των επιχειρήσεων .

Είναι το κρίσιμο σημείο που αφού ξεπεραστεί η αναστολή των πρώτων κινδύνων του «επιχειρείν», ο επιχειρηματίας αναζητά την προοπτική, την προσδοκία, το επιπλέον κίνητρο. Είναι το  σημείο που ως σύμβουλοι επιχειρήσεων καλούμαστε να συνδέσουμε επιχειρήσεις μεταξύ τους. Να ανακαλύψουμε και να δημιουργήσουμε συνεργασίες τέτοιες που θα υπάρξουν αμοιβαία οφέλη για τους πελάτες μας , για υφιστάμενες ή νέες επιχειρήσεις.

Σε αυτό το σημείο χρειάζεται η σημαντική  βοήθεια των ειδικών (Εταιρία Συμβούλων)  οι οποίοι πρέπει  να διαθέτουν  :

α) Ικανό,  αξιόλογο και πρόθυμο για συνεργασία  δίκτυο επιχειρήσεων/ πελατών   που   και αυτοί με την σειρά τους θα αναζητούν  νέες συνεργασίες,  είτε ως πελάτες , είτε ως προμηθευτές.

β) Την διορατικότητα και εμπειρία να διακρίνουν τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων

γ) Την ικανότητα να καθοδηγήσουν τον επιχειρηματία με την πολύ καλή ιδέα ή δεξιότητα να προχωρήσει στην πράξη μειώνοντας τους κινδύνους , που όπως αναφέραμε εμπεριέχει από την φύση του το «επιχειρείν».

δ) Αξιόλογο εν δυνάμει προσωπικό-εργαζόμενους που θα υποστηρίξουν αποτελεσματικά και αποδοτικά, ως υπάλληλοι/στελεχιακό δυναμικό  τον επιχειρηματία.

ε) Εξειδικευμένα στελέχη που έστω και part time θα δημιουργήσουν την ορθολογική εμπορική πολιτική της νέας ή παλαιάς επιχείρησης

στ) Τους ικανούς και συνεπείς λογιστές που θα υποστηρίξουν την φορολογική και λογιστική εκπροσώπηση της επιχείρησης , όταν μάλιστα το φορολογικό περιβάλλον είναι απαιτητικό  και συνεχώς μεταβλητό.

ζ) Το εξειδικευμένο προσωπικό που θα καθοδηγήσει, θα δύναται να εκπαιδεύσει με εξειδικευμένα επιχειρηματικά σεμινάρια τόσο τους επιχειρηματίες, όσο και το στελεχιακό δυναμικό των επιχειρήσεων, εμπλουτίζοντας γνώσεις, εμπειρίες μέσα από εφαρμοσμένα εκπαιδευτικά προγράμματα (δια βίου μάθηση).

 

Οι σκέψεις που παραθέσαμε δεν επιδιώκουν να ωραιοποιήσουν το οικονομικό περιβάλλον που διανύουμε. Επιδιώκουν  όμως να αμφισβητήσουν στην πράξη την απάθεια και την απογοήτευση και να αποδείξουν στις επιχειρήσεις την διάθεση και την πίστη ότι υπάρχουν λύσεις,  έστω και σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Αρκεί να υπάρχει  το κέφι για εργασία,  η θέληση για συνεργασία και η τόλμη να μιλήσουμε με τους ειδικούς που έχουν την γνώση, την εμπειρία και τις δυνάμεις να μας στηρίξουν.

 

Στα πλαίσια της συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με την ΝΕΑ ΓΝΩΣΗ  βρίσκομαι τόσο εγώ, όσο και οι εξειδικευμένοι partners  στην διάθεση των  ήδη υφιστάμενων  εταιριών αλλά και των  εν δυνάμει επιχειρηματιών κατόπιν κλεισίματος σχετικού ραντεβού,  για συνάντηση γνωριμίας  και ανάλυση των επιχειρηματικών αναγκών σας.

ΗΛΙΑΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ

Συνεργάτης σε θέματα Εσωτερικού Ελέγχου

και Αξιολόγησης Προσωπικού

στην εταιρία OPTIMUM SOLUTIONS CONSULTING

Τηλ: 211 800 8280

email: optimum@optimumsolutions.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Γίνετε μέλος της Νέας Γνώσης και Κατεβάστε Δωρεάν το e-book English Tourism Terminology

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

close

eclass.nea-gnosi.gr