Ιατρικός Τουρισμός

Πιστοποιητικό Χρήσης Φυτοφαρμάκων

Πιστοποιητικό Χρήσης Φυτοφαρμάκων

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΝΩΣΕΩΝ
ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ

 

H ΝΕΑ ΓΝΩΣΗ, πιστοποιημένος Φορέας Κατάρτισης και Εξεταστικό Κέντρο από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υλοποιεί προγράμματα κατάρτισης για την απόκτηση πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

Το Πιστοποιητικό Χρήσης Φυτοφαρμάκων πρόκειται για ένα απαραίτητο πιστοποιητικό με το οποίο οι χρήστες φυτοφαρμάκων θα αποδεικνύουν ότι γνωρίζουν να χειρίζονται σωστά και με ασφάλεια τα φυτοφάρμακα.

Η υποχρέωση κατοχής Πιστοποιητικού για την αγορά φυτοφαρμάκων θα εφαρμοστεί από τις 26 Νοεμβρίου 2015. Όσοι αγρότες δεν θα αποκτήσουν το εν λόγω πιστοποιητικό δεν θα μπορούν να προμηθεύονται φυτοφάρμακα για τις καλλιέργειές τους, εφόσον οι ψεκασμοί δεν θα γίνονται με την επίβλεψη πιστοποιημένου ατόμου.

Στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα τηρείται μητρώο κατόχων πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, το οποίο θα είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο με μοναδικό κωδικό για κάθε κάτοχο πιστοποιητικού, ώστε ακόμη και το γεωπονικό κατάστημα πώλησης φυτοφαρμάκων να μπορεί να ελέγχει με τον κωδικό, την ύπαρξη επικαλούμενου πιστοποιητικού.

 

Προγράμματα κατάρτισης στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων

Η κατάρτιση στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων περιλαμβάνει:
α) πρόγραμμα κατάρτισης για την πιστοποίηση εκπαιδευτών ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων,
β) πρόγραμμα κατάρτισης για την πιστοποίηση των γνώσεων των επαγγελματιών γεωργών, στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων και
γ) πρόγραμμα συμπληρωματικής κατάρτισης (ανά πενταετία), με σκοπό την απόκτηση ή την επικαιροποίηση των γνώσεων των επαγγελματιών χρηστών γεωργικών φαρμάκων στα θέματα του Παραρτήματος Β του ν. 4036/2012.

 

Πιστοποιητικό Χρήσης Φυτοφαρμάκων και διαδικασίες χορήγησής του

    • Οι επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων υποχρεούνται να διαθέτουν πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων στα θέματα του Παραρτήματος Β του ν. 4036/2012 (Α΄8), όπως κάθε φορά ισχύει, για να μπορούν να προμηθεύονται μετά τις 26 Νοεμβρίου 2015 φυτοπροστατευτικά προϊόντα εγκεκριμένα για επαγγελματική χρήση.
    • Το Πιστοποιητικό Χρήσης Φυτοφαρμάκων χορηγείται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής του Υπουργείου, μετά από επιτυχή εξέταση των ενδιαφερομένων στα εγκεκριμένα εξεταστικά κέντρα, η οποία διενεργείται μέσω βάσης δεδομένων στην οποία είναι καταχωρημένες ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, με μόνο μια σωστή απάντηση στην κάθε μια.
    • Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να απαντήσουν σε 50 τυχαία επιλεγμένες ερωτήσεις της βάσης δεδομένων μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο. Για τη χορήγηση του πιστοποιητικού απαιτείται η σωστή απάντηση σε 35 ερωτήσεις. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται αυτόματα για τον αριθμό των ερωτήσεων που απάντησαν ορθά και για τη χορήγηση ή μη του πιστοποιητικού. Το πιστοποιητικό εκτυπώνεται και σε αυτό αναγράφεται μοναδικός κωδικός.
    • Η ισχύς του πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων είναι 5 έτη και ξεκινάει από την ημερομηνία επιτυχούς ολοκλήρωσης των εξετάσεων χορήγησής του.

Εξαιρούνται της πιστοποίησης οι κάτοχοι πτυχίου Γεωπόνου από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΕΙ) ή πτυχίου Τμήματος Φυτικής Παραγωγής ή Τμήματος Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας ή Τμήματος Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκομίας της Σχολής Γεωπονίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) ή ισότιμου πτυχίου ή διπλώματος αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών κράτους μέλους της ΕΕ ή χωρών εκτός ΕΕ, το οποίο επέχει θέση πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων αορίστου ισχύος.

 

Τέλη συμμετοχής στις εξετάσεις (Παράβολο για το Υπουργείο) για την απόκτηση του πιστοποιητικού:

1) 50€ από 01/04/2015 μέχρι 31/08/2015
2) 100€ μετά την 31/08/2015

 

Προετοιμασία και συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης

1) Συμμετοχή μόνο στις εξετάσεις πιστοποίησης
2) Συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης και στις εξετάσεις
3) Συμμετοχή σε εξ’ αποστάσεως πρόγραμμα κατάρτισης (e-learning) και στις εξετάσεις

 

Για περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή και το κόστος της εκπαίδευσης για Πιστοποιητικό Χρήσης Φυτοφαρμάκων,  επικοινωνήστε στο 2109029780 ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και συνεργάτης μας θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας.

 

Το ονοματεπώνυμό σας (απαραίτητο)

Το email σας (απαραίτητο)

Το τηλέφωνό σας (απαραίτητο)

   Αποδέχομαι τα στοιχεία μου να διατηρηθούν από τη Νέα Γνώση, καθώς και να επικοινωνήσει μαζί μου η Νέα Γνώση και οι συνεργάτες της είτε με τηλεφωνική κλήση, είτε με άλλο ηλεκτρονικό μέσο. Γνωρίζω ότι διατηρώ το δικαίωμα να ανακαλέσω την παρούσα συγκατάθεση ανά πάσα στιγμή.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Γίνετε μέλος της Νέας Γνώσης και Κατεβάστε Δωρεάν το e-book English Tourism Terminology

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

close

eclass.nea-gnosi.gr