Ιατρικός Τουρισμός

ΕΦΕΤ

ΕΦΕΤ

efet logo

Σύμφωνα με τη νομοθεσία ΥΔ Υ1/ΓΠ/96967/2012 όλοι οι χειριστές τροφίμων υποχρεούνται στην κατοχή πιστοποιητικού προγράμματος επιπέδου 1 του ΕΦΕΤ.

 

Σύμφωνα με τη νέα ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΥΔ Υ1γ/ΓΠ/96967/2012 και τις προδιαγραφές του ΕΦΕΤ, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, οι οποίοι απασχολούνται με οποιοδήποτε τρόπο ως χειριστές τροφίμων ή/και ποτών, οφείλουν να κατέχουν πιστοποιητικό στις «ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ«.

Η εκπαίδευση των χειριστών τροφίμων αφ’ ενός μεν είναι νομική απαίτηση αφετέρου θα συμβάλλει σημαντικά στη προστασία της δημόσιας υγείας, αφού οι υπεύθυνοι διαμορφώνουν μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία μια νέα αντίληψη για τη διαχείριση των τροφίμων με οδηγίες εργασίας και κανόνες υγιεινής και κυρίως αποκτούν δεξιότητες ώστε να προβαίνουν οι ίδιοι στον «αυτοέλεγχο», να εφαρμόζουν προληπτικά συστήματα (HACCP) και να τεκμηριώνουν τις διαδικασίες αυτοελέγχου με την τήρηση των προαναφερθέντων πέντε υποχρεωτικών αρχείων τα οποία πρέπει να επιδεικνύουν σε κάθε έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη διασφάλιση της ποιότητας, την παραγωγή ασφαλών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή σύμφωνα με τον Κανονισμό 852/2004, του ΕΚ για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Υλοποιείται από εκπαιδευτές ενταγμένους στο μητρώο του ΕΦΕΤ και το εκπαιδευτικό υλικό είναι σύμφωνο με την αντίστοιχη νομοθεσία. Οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για νομικά και τεχνικά ζητήματα, καθώς και για τις υποχρεώσεις που προκύπτουν και την μεθοδολογία ανταπόκρισής τους σε αυτές.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Υπεύθυνος για την εκπαίδευση του προσωπικού είναι ο υπεύθυνος της επιχείρησης.

ΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ

Από την παραπάνω εκπαίδευση μπορεί να εξαιρείται μόνο το προσωπικό το οποίο διαθέτει έγκυρο τίτλο σπουδών ή πιστοποιητικό ή αποδεικτικό παρακολούθησης προγράμματος εκπαίδευσης ή κατάρτισης, από το οποίο να προκύπτει σαφώς ότι ο εργαζόμενος είναι επαρκώς καταρτισμένος σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας ή άλλου καταλλήλου κατά περίπτωση τομέα των τροφίμων.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ καθορίζει το ελάχιστο περιεχόμενο των προγραμμάτων, εγκρίνει και ελέγχει την υλοποίησή τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, διενεργεί τη διαδικασία αξιολόγησης και εκδίδει τα σχετικά πιστοποιητικά (επίσημη ιστοσελίδα ΕΦΕΤ : www.efet.gr).

Για δηλώσεις συμμετοχής στα τμήματα της ΝΕΑΣ ΓΝΩΣΗΣ, πιέστε εδώ!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Γίνετε μέλος της Νέας Γνώσης και Κατεβάστε Δωρεάν το e-book English Tourism Terminology

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

close

eclass.nea-gnosi.gr